ACIMAK TİYATRO Elif Üçüncü

Eşi ve kayınvalidesi yüzünden kızlarından ayrı kalan bir baba ve babası ölünce yazdığı defteri sayesinde kızının her şeyi öğrenmesi...

1.Perde

Cevdet:(üzgün ve kararlı bir şekilde) sana yardımda bulunabilir miyim Mürşit? dedi.

Mürşit:(umutsuzluk içinde) geçti,dedi.

Cevdet:(kararlı ifadesini bozmadan) sana mutlaka bir şey yapmalıyım Mürşit,dedi.

Mürşit:(yine ifadesini bozmadan sadece gülümsedi. Ansızın aklına kızı Zehra'nın gelmesi ile umutla)bana hakikaten bir iyilik yapmak istiyor musun?dedi.

Cevdet:(bir yardımda bulunabileceği umuduyla)elbette...ona ne şüphe,dedi.

Mürşit:(üzgün bir ifade ile)iki kızım vardı... Biri öldü...(gözünden bir damla yaş süzülmesine engel olamayarak devam etti) öteki de ya ölecek...ya ahlaksız olacak...(bir umutla devam etti)senin hatırlı ahbapların vardır...şu çocuğu bir leyli mektebe kabul ettirebilir misin? Böylece hem bir masumu kurtarmış hem de bana edebileceğin tek iyiliği etmiş olacaksın,dedi.

( Cevdet Zehra'yı resmi bir mektebe koyamadı ancak bir Marabet mektebine yerleştirdi.Zehra'yı mektebe gönderebildiği için Zehra kurtuldu,diye seviniyordu)

2.Perde

(Zehra babasının ölüm haberi ile kendine verilen adrese gider babasından kalan sandıkta ki defteri alır ve okumaya başlar)

3.Perde

(Zehra artık her şeyi öğrenmiştir. Perişan bir halde ağlayarak,zorla yerinden kalkmış ve babasının cenazesinin yattığı odaya girmiştir)

Zehra:(artık ağlamasına engel olamayarak) Baba... Benim zavallı babam... Baba... Zavallı babam...Affet beni, dedi.

(Zehra aradan geçen süre sonrasında mektebine döndüğünde artık acımayı öğrenmişti)

REŞAT NURİ GÜNTEKİN-ACIMAK






Yorumlar